Κωνσταντινάτα

person Posted By: El. Menekou list In: Φυλαχτά On:

Τι είναι το Κωνσταντινάτο;

     Η ιστορία του ιδιαίτερου αυτού κοσμήματος ξεκίνησε όταν η Αγία Ελένη βρήκε τον τίμιο σταυρό και διέταξε να τον κόψουν. Τα ιερά πριονίδια ανακατεύτηκαν με πολύτιμα μέταλλα με αποτέλεσμα να έχουμε τα πρώτα Κωσταντινάτα.

    Τα Κωνσταντινάτα είναι ποικίλης προελεύσεως βαθουλωτά νομίσματα που έχουν για κύρια παράστασή τους τον Τίμιο Σταυρό ανάμεσα στον Μεγάλο Κωνσταντίνο και τη μητέρα του Αγία Ελένη.

Η ιστορία του Κωνσταντινάτου ξεκινά από την απαρχή του Βυζαντίου κι είναι το δώρο που προτιμάται έως σήμερα.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις το Κωνσταντινάτο είναι πολύτιμο και ισχυρό φυλαχτό. Κατά την Ελληνική παράδοση η κατοχή Κωνσταντινάτου κατά την επανάσταση του 1821 θεωρούνται φυλαχτό για το «κακό βόλι». Στην Μάνη μέχρι σήμερα θεωρούνται πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια και πολλές φορές τους αποδίδονται και θαυματουργικές ιδιότητες. Επίσης, οι έγκυες γυναίκες έφεραν Κωσταντινάτα τόσο για την προφύλαξη των εμβρύων όσο και για την ευκολία του τοκετού. Ακόμη τα Κωσταντινάτα χρησιμοποιούνται στα και παιδιά ως φυλαχτά κατά της βασκανίας.

Το Κωνσταντινάτο συνηθίζεται να προσφέρεται από πολύ κοντινά πρόσωπα, όπως είναι οι παππούδες ή οι νονοί.  Μπορεί να προσφερθεί με παιδική παραμάνα ώστε να τοποθετηθεί στην κούνια του μωρού ή στο ρουχαλάκι του ή με αλυσίδα για να φορεθεί, αργότερα, ως μενταγιόν.

Ενώ το παραδοσιακό Κωνσταντινάτο έχει τη μορφή Βυζαντινού νομίσματος, οι πιο σύγχρονες παραλλαγές του μπορεί να έχουν άλλο σχήμα ανάλογα με το φύλο του μωρού. Τα τετράγωνα, για παράδειγμα, προτιμώνται για αγόρια ενώ για τα κορίτσια κυρίως προτιμώνται τα διακοσμημένα με ζιργκόν. 

Επιλέξτε από τις συλλογές MenekouCrosses, το Κωνσταντινάτο το νέο πολύτιμο μέλος της οικογενείας σας.

Σχόλια

Leave your comment

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Έχεις ήδη λογαριασμό;
Σύνδεση Ή Reset password